Plecare |
Loc in Camera Dubla |
5.05, 9.06, 30.06, 18.08.2025 |
345 € |
Supliment SGL: 100 euro
Reducere TPL: hotelul nu dispune de camere triple
Servicii Incluse
-4 nopți cazare la hotel 4* în Iași
-Mic dejun bufet
-Vizite conform descrierii
-Transport cu autocar/ microbuz modern, cu climatizare
-Ghid însoțitor pentru întreaga perioadă
Nu sunt incluse
-Asigurarea storno
-Taxe și cheltuieli personale
-Intrările la obiectivele turistice
-Excursiile opționale
Excursii opționale neincluse în tarif
O zi peste Prut – Chișinău și Castelul Mimi: 40 euro/ persoană (tariful include turul castelului și grădinilor, prezentare și degustarea de trei vinuri)
Hotel Bellaria 4* www.bellaria.ro
Localizare Hotelul Bellaria beneficiază de o locație frumoasă într-o zonă rezidenţială liniştită din Iaşi, în apropiere de centrul istoric al oraşului. Hotelul oferă servicii de înaltă calitate şi facilităţi de ultimă generație într-o ambianţă cu design unic. Fiecare etaj este zugrăvit în culori diferite, cu decoraţiuni interioare alese cu grijă şi cu excelente lucrări de artă româneşti.
Facilitățile hotelului Restaurantul Rustic este decorat în stil tradiţional moldovenesc şi oferă specialităţi regionale. Ciorba rădăuțeană, sărmăluțele în foi de varză și viță de vie, pastrama de oaie, tochitura moldovenească și colțunașii sunt doar câteva dintre bunătățile listate în meniul restaurantului. Internet wireless este disponibil în întregul hotel şi este gratuit.
Facilitățile camerelor Mobila din lemn masiv, lenjeria fină și microclimatul individual controlat asigură un sejur relaxant. Camerele sunt dotate cu televizor LCD și telefon. Baie cu marmură spaniolă reflectă bunul gust și este echipată cu uscător de păr, cosmetice, halat și papuci.
Ziua 1: București – Mausoleul Mărășești – Iași (aprox. 400 km)
Plecăm din București spre Iași urmând traseul pavat cu istorie al Unirii Principatelor. La Mizil dăm de Conu’ Leonida, la Râmnicu Sărat de negurile unui penitenciar, iar după Tecuci, aflăm povestea unui merituos primar. Trecem Milcovul triumfal și facem un popas la Mărășești. Mausoleul a fost ridicat la inițiativa Societății Femeilor Ortodoxe, pe un teren donat de socrul generalului Eremia Grigorescu și inaugurat în două rânduri de membri diferiți ai Casei Regale. Rămâne cel mai impozant antidot la uitare! Trecem de Bârladul lui Cuza, admirand din autocar Grădina Publică înființată după o poveste romanțată și intrăm în capitala Moldovei. Petrecem următoarele 4
nopți la un hotel situat în vecinătatea Plopilor fără soț, ansamblu simbol al spațiului ieșean.
Ziua 2: Dealul Copoului, de la Râpa Galbenă la Podul Verde
Pornim într-un tur de descoperire a Iașiului, oraș-bijuterie! Clădiri superbe,
oameni calzi și zâmbitori, străduțe pitorești și piețe mari unde uiți noțiuneatimpului și unde fiecare pas te poartă către un alt crâmpei de istorie sau de legendă. Traversăm culoarele Palatului Universitar spre a studia istoria moldava-n cele 19 fresce ale lui Sabin Bălașa, intrăm în sălile Junimii și în beciurile de la Bolta Rece. Ne tragem sufletul pe aceeași prispă din mahalaua Țicăului unde Creangă și Eminescu și-au povestit câte-n lume și stele unul celuilalt. Pășim pe Lăpușneanu, strada bucuriei de altădată, tărâm al modistelor, cafenelelor, cofetarilor regali și-al întâlnirilor de taină. Vizităm Parcul Copou cu teiul eminescian și boema arhitectură peisagistică a Grădinii Botanice. Încheiem cu un popas în Piața Unirii, unde dincolo de compilația clădirilor actuale reconstruim într-un exercitiu de creativitate, imaginea celor demolate.
Ziua 3: Turul de Iași la Bulevard, de la Aleea Podiță la Palat
Și pentru ca Iașul are multe de oferit, după micul dejun avem ocazia să descoperim mai multe din vechea capitală moldavă. Pietonalul de azi pornește pe Strada Mare, unde ascultăm povestea primei piese jucate în limba română și a teatrelor ieșene, stăm la taclale cu localnicii și facem multe, multe fotografii. Admirăm Palatul Culturii la interior, cu detaliile sale ornamentate și ascultăm Hora Unirii din Turnul cu Ceas. Nu scăpăm ocazia de a ne reculege la Catedrala Mitropolitană, celebră pentru moaștele Sfintei Parascheva și mai puțin cunoscutul baptiserium subteran. Nu vor lipsi desigur din escapada urbană nici Casa Dosoftei, dantelăria în piatră a bisericii Trei Ierarhilor, Palatul Roznovanu, Golia sau Cetățuia, minunăție fortificată și oază de liniște în mijlocul orașului. În afara mănăstirilor și arhitecturii, Iașiul merita vizitat și pentru restaurantele sale tot mai sofisticate și totuși accesibile, pentru magazinele variate și unele dintre cele mai bune librării și anticariate din țară. Timp liber la dispoziție pentru a explora în continuare după bunul plac.
Ziua 4: Chișinău și Castelul Mimi (aprox. 390 km)
Fie alegi să rămâi în Iași, fie te înscrii în excursia opțională (extracost) în care evadăm din oraș pentru a descoperi câteva dintre minunile aflate peste Prut. Orașul Alb, Chișinău ne întâmpină cu toate farmecele sale. Le admirăm într-o promenadă agale bifând Grădina Publică, Porțile Sfinte, Muzeul de Artă, Teatrul, Sala cu Orgă sau Catedrala Mitropolitană. Ieșim apoi din Chișinău și continuăm ziua festiv, cu o oprire la Château Mimi, una dintre celebrele castele ale Basarabiei. Podgoriile lui Constantin Mimi, ultimul guvernator al Basarabiei sunt de poveste, iar despre prezența vinurilor pe masa țarului Nicolae al II lea sau a altor atlețe regale, s-a dus iute de veste. Vizităm grădinile și interiorul castelului, beciurile istorice și vedem cea mai veche colecție de vinuri din Moldova. Dacă premiile primite sunt binemeritate vom afla la o degustare a savuroaselor vinuri. După amiaza târziu repetăm formalitățile vamale și revenim la cazare.
Ziua 5: Palatul Cuza – Castelul Sturdza – București (390 km)
După micul dejun descoperim două palate somptuase din împrejurimile Iașiului. Aflăm fascinantele povești ale familiilor de boieri din Moldova, cu istoria lor și felul tihnit de trai, cu intrigi și legături nebănuite. Trecem poarta Palatului Cuza de la Ruginoasa și descoperim misterele și cancanurile edificiului în care s-a refugiat Elena Cuza. Facem apoi o plimbare pe domeniul Sturdza și un tur ghidat al romanticului castel de la Miclăușeni, admirăm decorațiunile exterioare nemaiîntâlnite în România și aflăm picanterii din istoria familiei. Ne deplasăm ulterior spre București, unde ajungem spre sfârșitul zilei cu sufletul mulțumit și amintiri de neprețuit.
Iașiul este o minune aparte în “molcomul peisaj moldovean”, așa cum îl numea George Enescu. Fiecare străduță e un basm în sine, fie că duce la un castel cum rar vezi pe meleagurile noastre sau te poartă pe urmele lui Creangă și Eminescu, care stăteau la povești cu tâlc până în zori de zi. Iașiul și Moldova merită văzute o dată pentru a te îndrăgosti de ele. Și apoi revăzute cât mai des, pentru că e o dragoste care nu pălește defel.
Iași
Iașiul este capitala provinciei și probabil cel mai frumos oraș al său. Este locul unde s-a realizat Unirea Principatelor Române și unde se găsesc prima universitate din țară (Universitatea Al. Ioan Cuza), primul muzeu memorial literar (Bojdeuca lui Creangă), cel mai vechi teatru (Teatrul Național Vasile Alecsandri) și prima gradină botanică (Grădina Botanică Anastasie Fătu). Iașiul este asociat cu numele poetului Mihai Eminescu, al prozatorului Ion Creangă, al istoricului Nicolae Iorga, al marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza, al oratorului Mihail Kogălniceanu, precum și al multor alte mari talente care au dus la înflorirea vieții culturale și intelectuale. Piețele largi, arhitectura superbă, muzeele cu exponate de mare valoare și viața universitară animată, au transformat acest vechi oraș într-una dintre cele mai atractive destinații turistice din România.
Mănăstirile ținutului Neamț
În județul Neamț întâlnim unele dintre cele mai vechi și impunătoare mănăstiri din Moldova: Agapia, Văratec, Neamț, Sihăstria, Secu și altele. Amplasate într-un cadru natural deosebit de pitoresc și îngrijite cu multă dragoste de măicuțe și călugări, mănăstirile ortodoxe din Neamț sunt adevarate comori culturale și spirituale care trebuie văzute cel puțin o dată în viață.
Humuleștii lui Creangă
La Humuleṣti vei descoperi pitită printre blocuri ṣi vile noi, o căsuṭă veche păstrată cu grijă în interiorul căreia domneṣte farmecul copilăriei celui mai mare povestitor român, Ion Creangă. Casa Creangă, cu toate lucrurile expuse în ea, reprezintă tipul de locuinṭă sătească, foarte des întâlnită în aceste locuri acum două veacuri. Deṣi casa este vizitată pentru faima scriitorului, vizitatorul ajuns aici are prilejul de a face o incursiune într-un timp ṣi spaṭiu pierdut. Conservată cu grijă pentru generaṭiile viitoare, casa reprezintă un prețios monument de arhitectură populară al neamului românesc.
Muzeul Neculai Popa din Târpești
Născut în 1913, Neculai Popa a fost un artist și un colecționar pasionat de artă populară autentică și de obiecte folclorice. Măștile populare și costumele bogat colorate create de către el și soția sa, Elena sunt cunoscute în întreaga lume. Neculai Popa este renumit pentru muzeul popular ridicat în anii ‘70, cu eforturile proprii, în gospodaria sa din Târpești, care reprezintă astăzi unul dintre cele mai frumoase și interesante muzee din Moldova. Muzeul adăpostește peste 3000 de exponate, de la ceramica Cucuteni și obiecte dacice, până la obiecte populare de lemn, ceramică, fier, bani, împletituri și straie din diferite perioade istorice.
Civilizaţia de la Cucuteni
Cultură Cucuteni sau Cucuteni-Tripolia, una dintre cele mai vechi şi misterioase civilizaţii din Europa, cu o vechime mai mare decât cea mesopotamiană, şi-a primit numele după satul cu acelaşi nume din apropierea Iaşiului, unde în anul 1884 s-au descoperit primele vestigii. Cultura Cucuteni a precedat cu câteva sute de ani toate aşezările umane din Sumer şi Egiptul Antic și se întindea pe o suprafaţă de 350.000 kilometri pătraţi, pe teritoriul actual al României, Ucrainei și Republicii Moldova. Este una dintre cele mai spectaculoase civilizaţii cu ceramică pictată ale lumii preistorice, atât datorită rafinamentului artistic al formelor şi decorului pictat sau incizat pe vase şi statuete antropomorfe, a tehnologiei de prelucrare a pietrei şi a metalelor (cupru şi aur), cât şi datorită întrebărilor pe care le ridică, multe încă fără răspuns.
Hârlău
Hârlău este una dintre cele mai vechi aşezări ale Moldovei, fiind atestat documentar încă de la 1386, când aici au fost ridicate curţile domneşti ale Doamnei Margareta Muşat, mama domnitorului Pentru I Muşat. Din vechile curţi domneşti medievale acum se mai păstrează ruinele şi o serie de vestigii foarte bine administrate de Muzeul de Istorie al oraşului. Hârlăul are o istorie zbuciumată, fiind deseori distrus de-a lungul veacurilor, fie de tătari, fie de cazaci, poloni sau alte neamuri. Deasemenea, el a fost şi centrul unor răscoale şi mişcări ţărăneşti, cum au fost cele din 1831, 1907. Cum zona este una foarte importantă din punct de vedere viticol, la Hârlău funcţionează un interesant Muzeu al Viei şi Vinului. Tradiţia şi modernitatea convieţuiesc bine în acest liniştit oraş moldav şi acest lucru se vede foarte bine în aspectul urbei care este unul foarte îngrijit şi în care fiecare lucru este pus la locul lui.
Podgoria Cotnari
Sunt puțini cei care știu că la 1560, Cotnariul era unul dintre cele mai mari târguri din Moldova. Vinul produs în arealul Cotnari este pomenit din cele mai vechi timpuri şi se crede că podgorii ar fi existat în zonă încă din vremea culturii Cucuteni, cu mii de ani în urmă. Prima atestare clară a vinului de Cotnari se regăseşte într-un document moldovenesc din 1448. 15 hrube se întind pe o suprafață de peste 2 km și cele mai vechi vinuri datează din anul 1957.
Palatul Cuza de la Ruginoasa
Construit de către boierul Săndulache Sturdza în anul 1804 și reamenajat în stil neogotic de Costache Sturdza, palatul a fost cumpărat 12 ani mai târziu de familia Cuza. Fosta reședință de vară a domnitorului și în prezent Muzeul Memorial “Alexandru Ioan Cuza”, reprezintă o surpriză imensă pentru vizitatori. Impunătorul palat a fost restaurat de curând, după o atentă documentare, folosind tehnologie de ultimă oră. O hologramă a lui Alexandru Ioan Cuza, vorbindu-le românilor surprinde vizitatorii în palat. Interiorul extrem de frumos, introduce oaspeții în atmosfera secolului XIX.
Castelul Sturdza de la Miclăușeni
Castelul Sturdza îşi datorează existența tot unui membru al familiei Sturdza, mai exact George Sturdza care l-a construit între anii 1880 şi 1904. Decorațiunile exterioare ale palatului, în stil neogotic, sunt nemaiîntâlnite în România, iar picturile interioare în stil Art Nouveau sunt cele originale. Parcul de la Miclăuşeni este cel mai mare parc dendrologic privat, cu o suprafaţă de 30 ha. Odată pe moșia palatului se cultivau citrice și plante exotice, parcul era cândva împânzit de palmieri, iar în interiorul palatului te puteai răsfăța într-o saună.
Mausoleul Eroilor de la Mărășești
Mausoleul este ridicat în memoria celor care şi-au jertfit viaţa în luptele de la Mărăşeşti. Iniţiativa ridicării unui mausoleu la Mărăşeşti s-a luat la Congresul Societăţii Ortodoxe Naţionale a Femeilor din România din anul 1919, societate fondată în 1910 de mai multe doamne din înalta societate precum Alexandrina Cantacuzino, Anastasia Filipescu, Elena Odobescu şi Eliza Mavrocordat. Propunerea a fost înaintată regelui Ferdinand şi guvernului Ion I. C. Brătianu.
Vrei sa rezervi un bilet de avion? Sau doar o camera de hotel ? Ori poate pe amandoua. Agentia de turism Tourex iti pune la dispozitie cele mai bune oferte pentru biletele de avion. Cautam cele mai bune tarife de bilete de avion la orice companie aeriana doar pentru tine. Nu trebuie decat sa ne spui destinatia si perioada in care vrei sa calatoresti, iar oferta noastra va sosi cu promptitudine.
Iti reamintim ca iti facem rezervari la peste 90.000 de hoteluri din toata lumea. Pe langa oferta prezentata iti aducem la cunostinta si variatele oferte speciale pentru city break-uri, circuite sau sejururi precum si pachete de vacanta early booking sau last minute. Ofertele noastre includ servicii de asigurari medicale de calatorie, transferuri de la/catre aeroport etc.
Sau poate ai nevoie de ajutor pentru programarea urmatoarei calatorii de afaceri sau conferinte? Tourex e aici pentru tine. Agentii de turism “corporate” va ofera cele mai bune solutii de planificare a bugetului si a evenimentului pe care il pregatiti, cea mai buna oferta de cazare si zborul cel mai convenabil.